Mi is az a diabétesz?
Amit röviden tudni kell a diabéteszről

Testünk az elfogyasztott táplálék nagy részét cukorrá (glükóz) alakítja, amely azután eljut a test sejtjeibe, ahol energiaként hasznosul. A hasnyálmirigy egy inzulin nevű hormont termel, amely ezt a folyamatot szabályozza. Az inzulin a vérben lévő cukrot a sejtekbe juttatja, ezáltal a vérben lévő cukor mennyiségét normális szinten tartja.

Diabétesz esetén a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a termelt inzulin nem hatékony a szervezetben. Mindkét esetben a cukorszint nincs megfelelően szabályozva, és a vérben lévő cukor mennyisége megnő.

Röviden én itt le is zárnám a tudományos részét, de megpróbálom inkább a saját szavaimmal leírni:

Két fajta diabéteszt különböztetünk meg (elméletileg már 3 -at is, de erről mindjárt szó esik).

1. Az egyes típusú diabétesz (Type 1), ahol is a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, ezáltal nem elég egy diétát tartani, hanem külső behatással kell az inzulint bevinni (pen, inzulinpumpa). Ez elsősorban gyermekeknél, fiatalabbaknál, serdülőknél alakul ki leginkább genetika miatt, vagy akár egy betegség is előhozhatja, de saját véleményem szerint a stressz is elősegítheti a kialakulását.777d4c631ba541e68fbc91ca00924d26.jpg

2. A kettes típusú diabétesz (Type 2) a leggyakoribb fajtája a cukorbetegségnek, és ez bármely életkorban kialakulhat, de inkább idős korban jellemzőbb, vagy elhízás esetén. A szervezet kompenzál, az inzulin receptorok hibás működésének ellensúlyozására törekszik, így elsőként elkezd még több inzulint termelni, hogy valahogy mégis elősegítse a glükóz beépülését a sejtekbe. A betegség tünetei ezért sokáig nem is jelentkeznek és észrevétlen marad. Gyakran előfordul, hogy már csak a szövődmények megjelenésekor diagnosztizálják a kórt. Itt általában egy megfelelő diéta, és gyógyszer elegendő ahhoz a vércukrot a megfelelő tartományon belül lehessen tartani.

2-es-tipusu-cukorbetegeseg.jpg

Amit egyszerűen meg lehet előzni folyamatos vércukorszint ellenőrzéssel (legalább 2× hetente reggel éhgyomorra).

3. A "harmadik" fajta cukorbetegségnek szokták sorolni a terhességi diabéteszt, mely az állapotosság után alakul ki pár héttel, azonban a szülés után megszűnik.

Mik a tünetei az 1- es tipusú diabétesznek?

  1. Erős szomjúság érzés és rendkívűl fokozott vizelés

    Szerintem ez az egyik legkönnyebben észrevehető és legjellemzőbb tünete, hogy folyamatosan szomjas az ember és folyamatosan mosdóba kell járkálnia. Én például előtte elvoltam napi 1-1,5 liter folyadékkal, azonban mielőtt diabéteszes lettem megittam napi 4-5 liter folyadékot és 5 percenként mosdóba kellett járkálnom.


  2. Fokozott éhségérzet

    Nekem jellemző volt a folyamatos éhségérzet a rosszullétek mellett, és csak akkor lettem jól, ha ettem (gondolom leesett a cukrom, de persze utána jött a következő pont a folytonos fáradtság, erőnlét).

  3. Folytonos fáradtság erőnlét

    Ugyebár nekem a szervezetem felhasználta, "leélte" az izmokat is rólam, ezáltal folyamatosan fáradt voltam, aluszékony, és erőtlen. A folyamatos cukor ingadozás, és a folyamatos magas cukor eléggé megviseli a szervezetet.

  4. Hirtelen fogyás

    A hirtelen fogyás (nekem -10kg) is a legjellemzőbb tünetek közé sorolható, ami szemmel is látható, és egyik hétről a másikra észrevehető a változás.

  5. Zsibbadó, viszkető végtagok

    A magas vércukorszint hatására lehet érezni (főleg kéz, és láb tájékon) zsibbadást, esetleg a bőr felületén viszkető érzést. Esetleg még mozgás után a nyelv zsibbadását (alacsony cukor miatt).

  6. Rossz látás

    A vércukor szintre többek között azért is ügyelni kell, hogy szemünk épsége (és szépsége) megmaradjon. A túlzottan magas és tartós vércukor rontja a látást. Jellemző, hogy az ember nem lát, ha tartósan magas a vércukor szintje és azt hiszi a szeme romlott el egyik hétről a másikra, de ilyenkor érdemes egy vérvizsgálatra elmenni, vagy akár csak otthon megmérni a vércukrunkat.

  7. Lassan gyógyuló sebek

    Diabéteszeseknél amúgy is jellemző, hogy lassabban gyógyulnak a sebek, főleg, ha magas a vércukor szint.

  8. Száraz, repedezett bőr

    A fokozott vizelés, és szomjúság miatt a szervezet elveszíti a víztartalma egy jelentős részét, aminek köszönhetően bőrünk kiszárad.

  9. Ingerlékenység

    Akármennyire furcsa is (szerintem jellemző), hogy a diabéteszesek ingerlékenyek, ha a vércukrok vagy magas, vagy alacsony. 

 

Aki bármelyik tünetet is tapasztalja, de nem akar orvoshoz menni, az mérje otthon folyamatosan a vércukrát és, ha változó, kiugró, vagy éppen nagyon alacsony értéket lát, akkor AZONNAL keresse fel háziorvosát!

Cukorbetegek esetében az éhgyomri vércukor értéknek nem szabad meghaladnia a 6 mmol/l értéket, az étkezés után vércukorszint határértéke 7,5 mmol/l. Cukorbetegek esetében 7,0 százalék alatti HbA1c elérése szükséges, azonban mostanában főleg az idős embereknél és számos szövődménnyel rendelkezőknél ennél kissé magasabb érték is megengedett.

A HbA1c értéke szerint:

  • 6 százalék alatt a cukoranyagcsere állapota az egészségesek szintjét elérő,
  • 6–6,5 százalék közötti eredmény a cukorbetegség kiváló beállítására utal,
  • 6,5–7 százalék között elfogadható az érték,
  • 7 százalék felett már az aktuális kezelés módosítása indokolt lehet,
  • 8 százalék felett valamilyen terápiamódosítás szükséges, mert a kis- és nagyér-betegségek kockázata egyaránt fokozott.




HbA1c: hemoglobin A1c, hosszabb távon jelzi a szénhidrát-anyagcsere állapotát (Az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét tükrözi)

Továbbá a Hba1c fontos szerepet játszik annak az életében, akit inzulinpumpával kezelnek.

Vissza a kezdőlapra

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diabeteshelp.blog.hu/api/trackback/id/tr8614009676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása